De Jacht

De slipjacht, ook wel jagen achter de meute genoemd, is rijk aan traditie en is een aangelegenheid die afstamt uit het verleden. Tijdens een slipjacht wordt er een reukspoor gevolgd door een meute honden, dat vooraf getrokken wordt door een persoon, meestal te paard. Er wordt dus niet op dieren gejaagd.

De Meute

De slipjacht is onlosmakend verbonden met een meute jachthonden. Zonder deze honden is een slipjacht niet mogelijk. De Veluwe Hunt beschikt over eigen kennels waar de honden dagelijks verzorgd worden door het jachtpersoneel, de hunt staff. Deze is in dienst van de vereniging.

De Veluwe Hunt heeft daarnaast een eigen fokbeleid om de aanwas van nieuwe honden mogelijk te maken. De jongen honden die hier uit ontstaan verblijven hun eerste negen maanden bij leden en/of sympathisanten thuis. De gedachte hierachter is om de hond goed te socialiseren en de basis gehoorzaamheid bekwaam te maken. Na deze negen maanden worden deze honden toegevoegd aan de meute. Dit wordt enteren genoemd. Deze honden worden dan ook de “new entry“ genoemd. Ze zullen nog alles moeten leren met betrekking tot het jagen aangezien ervaring hen ontbeert.

Jachtpaarden

Om de slipjacht op een aangename manier te kunnen volgen worden paarden gebruikt. Helaas is niet ieder paard geschikt voor de slipjacht en heeft èèn ieder zijn eigen idee over wat een ideaal jachtpaard is. Een goed jachtpaard is flegmatiek en dapper, moet sowieso beschikken over een goede gezondheid, een correcte bouw en sterk genoeg om een ruiter te dragen door zowel licht als zwaar terrein. Een jachtpaard is niet automatisch groot of breed, dit varieert van 1.60m tot misschien wel 1.85m. Maar ook jonge kinderen op hun pony’s zijn vaak aanwezig in het veld. Belangrijke eigenschappen van een goed jachtpaard zijn koelbloedigheid en springvermogen.

Aangezien een jacht enkele tientallen kilometers lang is zijn gezondheid en conditie een vereiste voor ieder paard, maar ook zeker voor de ruiter. Het paard moet fit genoeg zijn om gedurende enkele uren “onder de man” de slipjacht tot een goed einde te volbrengen. Daarbij is de jacht in groepsverband en dienen zowel ruiter als paard zich gepast te gedragen in het veld.

Een voorzichtige benadering is van groot belang voor een onervaren paard en/of ruiter. Paarden zijn uiteindelijk onvoorspelbaar in hun reacties en kunnen bij ongecontroleerde handelingen van de ruiter de raarste sprongen maken. Dit komt uiteindelijk niet te goede van de eerste ervaring en mogelijk de toekomstige carrière van het paard en de jachtruiter. Voldoende afstand houden ten opzichte van andere ruiters in zowel het veld als bij obstakels is een belangrijk aspect tijdens het slipjagen om alles tot een goed en veilig einde te brengen.